Nakke- og lændestøtte The Original McKenzie

Mekanisk Diagnostik og Terapi – MDT ifølge McKenzie-metoden

MDT i henhold til McKenzie-metoden er en teknik til diagnosticering og behandling af mekanisk forårsagede ryg- og nakkeproblemer. Metoden er blevet udviklet siden 60erne af fysioterapeut Robin McKenzie fra New Zealand. Robin McKenzie driver et institut på New Zealand, The McKenzie Institute International. I virksomheden indgår behandling og rehabilitering af ryg- og nakkepatienter. Metoden er i dag spredt over hele verden med et stærkt fodfæste i Europa, Australien, New Zealand og USA.

I Danmark arbejder den danske McKenzie-forening med at sprede viden om metoden og uddanne fysioterapeuter og læger.

Udover diagnostik og behandling omfatter McKenzie et velfungerende koncept for forebyggelse af ryg- og nakkeproblemer samt forhindring af tilbagefald. Patienten instrueres i et par enkle øvelser for selvbehandling og holdningskorrektion. Holdningskorrektionen er en yderst væsentlig del af behandlingen, og derfor anbefales patienten ofte at anvende en nakke- eller lændestøtte som hjælp. Denne kombination af selvbehandling og brug af nakke- og lændestøtte er m.a.o. beregnet til både at behandle de akutte symptomer samt forebygge, at nye opstår.

Ifølge Robin McKenzie er forkert siddestilling langt den største årsag til forekomsten af ryg- og nakkeproblemer. Han skriver i sin bog The Lumbar Spine: ”Der er ikke meget håb om af helbrede lændesmerter, så længe vores patienter fortsætter med at sidde forkert”. Ved en kyfotisk, sammensunken stilling udsættes ryg og nakke for en statisk, ensidig belastning, som kan føre til rygsmerter med eller uden udstrålende smerte i baller og ben. En forkert siddestilling medfører også, at muskulaturen i nakke og skuldre arbejder statisk med spændte og ømme muskler som følge.

Det er derfor meget vigtigt at bibeholde et svaj i ryggen, når man sidder. Eftersom de fleste møbler i dag ikke er designet til at yde ordentlig støtte, har vi behov for at supplere med en separat nakke- og lændestøtte. Original McKenzie nakke- og lændestøtte er udviklet og afprøvet på The McKenzie Institute International. Disse støtter anbefales verden over af fysioterapeuter og læger, som arbejder med McKenzie-metoden. For hver støtte, der sælges, går en del af indtægten tilbage til Instituttet for at bidrage til videre forskning og uddannelse.

Formålet med alle varianter i sortimentet er at give en behagelig og korrekt kropsholdning i siddende og liggende stilling for at forebygge og behandle smerter i ryg og nakke.

For yderligere information, se den danske McKenzie-forenings hjemmeside:

www.mckenzieinstitute.org